Image

TULE
KIERTOTALOUSKUMPPANIKSEMME

Vihreä taloyhtiö säästää rahaa

Katso video kuinka homma toimii

Jokainen meistä suomalaisista tuottaa vuodessa noin 30 kg enemmän jätettä kuin EU-maiden asukkaat keskimäärin. Asukaskohtainen jätemäärämme on viime vuosina vain kasvanut: se on nyt jo 510 kg henkilöä kohti vuodessa.

Nyt onkin korkea aika siirtyä kestävän kehityksen tielle. Me kaikki voimme tehdä osuutemme ilmastonmuutoksen hidastamiseksi! Haluammekin tehdä taloyhtiöllenne ehdotuksen. Mitä jos me maksaisimme teille siitä, että kierrätätte tehokkaammin?

Kilo vähemmän sekajätettä
viikossa = 1000 € säästö vuodessa

Kierrätystavoite saavutetaan, jos jokainen asukas lajittelee jätteensä. Tehokkaalla lajittelulla jätteitä voidaan paremmin hyödyntää kierrätysraakaaineena.

Esimerkiksi 27 asunnon taloyhtiössä tämä tarkoittaa noin tuhannen euron säästöä vuodessa. Vihreä taloyhtiö säästää rahaa.

Homma sujuu näin: me toimitamme pihaanne astiat, opastamme niiden käytössä, hoidamme tyhjennykset, etsimme jätteelle käyttökohteet – ja maksamme teille korvauksen lajitelluista, kierrätyskelpoisista jätteistä.

Tavoite 2023

Yhdyskuntajätteestä kierrätetään 55 prosenttia

Valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023, Ympäristöministeriö 2018

Todellisuus 2019

Materiaalihyödyntämisen osuus laski 41 prosenttiin.

Jätetilasto, Taloustutkimus, 2019

Tahtotila 2020

Eniten muovin lajitteluun motivoisi se, että jäteastia sijaitsisi lähellä kotia.

Taloustutkimus, 2019
Image

Olemme olleet kiertotalouden edelläkävijäyritys jo yrityksemme alkuajoista lähtien. 

Olemmekotimainensuomalainenperheomisteinenkiertotalousalan yritys.

Uusi jätelalaki astui voimaan 19.7.2021

Tämä sinun tulee tietää uudesta jätelaista.
Asuinkiinteistöjä koskevien erilliskeräysvelvoitteiden voimaantulo riippuu jätelajista sekä kiinteistön luonteesta (talotyyppi ja kiinteistön asuinhuoneistojen määrä) ja sijainnista.
  • Lain taustalla on EU:n jätesäädöspaketti, joka tähtää jätteiden määrän vähentämiseen, uudelleenkäytön lisäämiseen ja kierrätykseen. Lakimuutoksilla tähdätään siihen, että yhdyskuntajätteestä kierrätetään 65 % ja pakkausjätteestä 70 % vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi eri pakkausjätteille on asetettu materiaalikohtaiset kierrätystavoitteet. Haastavimpia Suomelle ovat muovi- ja puupakkausjätteen kierrätykselle asetetut tavoitteet.
  • Uudet jätehuoltomääräykset tarkoittavat sitä, että jokaisessa yli viiden huoneiston taloyhtiössä on jatkossa oltava jätepiste, jossa lajitellaan erikseen sekajäte, biojäte, kartonki, paperi, muovipakkaukset, metallipakkaukset ja lasi.
  • Biojätteen erilliskeräys alkaisi heinäkuusta 2024 alkaen yli 10 000 asukkaan taajamissa. Niitä pienemmissä taajamissa ei ole erilliskeräysvelvoitteita.
  • Jätelain mukaan kunta voi jätehuoltomääräyksissään supistaa tai laajentaa asetuksen erilliskeräysvaatimuksia sekä asettaa uusia erilliskeräysvaatimuksia.
  • Tekstiilijäte mainitaan uudessa laissa ensimmäistä kertaa erilliskerättävien jätelajien listassa. Tekstiilijätteen keräys on tarkoitus aloittaa Suomessa jo vuonna 2023, kaksi vuotta EU:n edellyttämää aikarajaa aikaisemmin.

Mitä uusi jätelaki tarkoittaa taloyhtiöille käytännössä?

Taloyhtiön on uudistettava taloyhtiöiden jätepiste vaatimusten mukaisiksi. Kerättäviä lajeja on jatkossa enemmän, joten jätepisteelle tulee hankkia uusia jäteastioita tai jakaa olemassa olevia astioita osiin. Kaikissa taloyhtiöissä ei välttämättä uudet jäteastiat mahdu nykyiseen jätepisteeseen, jolloin jätepistettä on myös laajennettava. 

Kustannuksia taloyhtiölle koituu mahdollisesta jätepisteen remontoinnista. Muita kustannuksia lain voimaan tulosta ei periaatteessa tule. Uusi jätelaki pyrkii kalliin sekajätteen vähentämiseen. Näin olleen kalliin sekajätteen määrä vähenee, vähentäen myös jätehuoltokustannuksia. 

Taloyhtiöissä kannattaa tiedottaa aktiivisesti uudista lajittelumääräyksistä. Kotisivuiltamme saat ladattua lajitteluoppaan tai voimme toimittaa yksilöidyt oppaat taloyhtiönne käyttöön. 

Huolehdimme taloyhtiöin ratkaisut avaimet käteen -periaatteella. Ole meihin yhteydessä, niin kerromme lisää ratkaisuistamme. 

Lajitteluohjeet taloyhtiöille

Image

elintarvikepakkaukset, muovikassit, -pussit ja -kääreet, muovipullot, -kanisterit ja -purkit,pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset

sekajäte, pvc-pakkaukset, muut muovituotteet, likaiset muovipakkaukset, yritysten muovipakkaukset

Image

mainokset ja esitteet, sanoma- ja aikakausilehdet, kirjekuoret (myös ikkunalliset), postiluukun tai laatikon kautta tulleet paperit

muovi, pahvi, kartonki, kertakäyttöastiat, jäljentävät paperit, lahja- ja käärepaperit
kopiopapereiden kääreet, ruskea paperi, ruskeat paperikassit

Image

tyhjät lasipullot, tyhjät lasipurkit

kristalli, peilit, ikkunalasi, hehkulamput, tuulilasit, posliini, keramiikka, lämpölasi, uunivuoat, kahvikannut, pullojen korkit, purkkien kannet

Image

metallikannet, foliot, alumiinivuoat, säilyketölkit, kruunu- ja kierrekorkit, pantittomat juomatölkit, tyhjät ja kuivat maalipurkit, metallipurkit, korkki kierrettynä, tyhjät ja paineettomat aerosolipurkit, tyhjät alumiinituubit

kaapelit, sähkö- ja elektroniikkaromu, paristot ja muut vaaralliset jätteet

Image

elintarvikkeet, kahvin ja teen porot, kukkamulta ja kasvit, teepussit ja suodatinpaperit, muut kompostoituvat jätteet, talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat

lääkkeet, imurin pölypussit, foliot, nestemäiset jätteet, tuhka, tupakantumpit,
metallipakkaukset, muovipussit, muovipakkaukset

Image

aaltopahvi, paperirullien hylsyt, kartonkipakkaukset, paperikassit ja -säkit
kartonkiset kertakäyttökassit, kartonkitölkit: maito, mehu..., paperipussit: sokeri,leipä jauho...

muovi, styroksi, likaiset pakkaukset

Image

hyötykäyttöön soveltumaton jäte: vaipat, tekstiili, pölypussit, posliini ja keramiikka, siivousjäte, likaiset paperi-, pahvi- ja muovijätteet

biojäte, ongelmajäte, sähkö- ja elektroniikkaromu, autonrenkaat, hyötyjäte:
paperi-, pahvi- ja muovijätteet

Tule kiertotalouskumppaniksemme

Ota yhteyttä jo tänään!

Hyötykeräys Oy
Kiertokatu 1, 38210 Sastamala

Vannekatu 10, 37140 Nokia

Asiakaspalvelu:
010 3849 700
info@hyotykerays.fi

Laskutustiedot

Olemme ulkoistaneet laskujen maksupalvelumme Tilikymppi Kredit Oy:lle.

Pyydämme, että käytätte jatkossa laskutuksessanne seuraavia yhteystietoja:

Verkkolasku

Verkkolaskuosoite: 003708547051
Operaattori Maventa
Välittäjätunnus: 003721291126


Sähköpostitse toimitettava lasku


hyotykerays@tilikymppi.com


Postitse toimitettava lasku


Vammalan Hyötykeräys Oy
c/o Tilikymppi Kredit Oy
Rantatie 323
27800 Säkylä

Lisätietoja asiasta voitte kysyä yhteyshenkilöltämme Sanna Tammelin,
puhelin 044 700 4925 ja sähköposti hyotykerays@tilikymppi.com.

Image
Image
Image