Vastauksia kierrätyksen usein kysyttyihin kysymyksiin

Ohjeita jätteiden käsittelyyn koronaviruksen aikana

Image
  • Nenäliinoja ei saa laittaa biojäteastiaan. Räkäpaperit ja nenäliinat laitetaan tiiviisti suljettuun pussiin sekajäteastiaan.

  • Sairaalle oma roskis. Flunssaisen potilaan jätteille oma roskis, joka suljetaan hyvin ja viedään ulos sekajäteastiaan.

  • Sairastuneen roskakori/pussi tyhjennetään päivittäin.

  • Jos jätettä kertyy tavallista enemmän, olethan yhteydessä meihin niin tihennämme tyhjennysväliä.

Voiko omakotitaloon saada muovin ja muiden jätteiden kierrätysastioita?

Image

Tee naapureidesi kanssa Hyötykimppa-sopimus ja voitte hoitaa kaiken kierrätyksen lähipiirissä. Kerää kokoon kaksi tai useampi naapuri(a) ja ota yhteyttä meihin.

Toimitamme haluamanne kierrätysastiat toivomaanne paikkaan ja voitte aloittaa kierrätyksen välittömästi. Hoidamme tyhjennykset sovitulla aikataululla.

Kysy lisää soittamalla numeroon:
050 5559362

VOITTE VALITA YHDEN TAI USEAMMAN KIERRÄTYSASTIAN

Image

Missä sijaitsevat Sastamalan kierrätyspisteet ja mitä niihin voi viedä?

KÄSITYÖKATU 18 / VARIKONKATU
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Muovipakkaukset
Paperi
Vaatteet

Ajo-ohjeet

ITSENÄISYYDENTIE 1, S-MARKET
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Paperi

Ajo-ohjeet

MARTTILANKATU 35, SASTAMALA
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Muovipakkaukset
Paperi
Vaatteet

Ajo-ohjeet

ITSENÄISYYDENTIE 66, K-CITYMARKET
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Muovipakkaukset
Paperi

Ajo-ohjeet

MEIJERINAHDE
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Paperi
Vaatteet

Ajo-ohjeet

PÄÄTIE 11, K-MARKET ÄETSÄ
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Muovipakkaukset
Paperi
Vaatteet

Ajo-ohjeet

MAAKUNNANTIE 8, M-MAISA
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Paperi

Ajo-ohjeet

UOTSOLANTIE 35, SALE MOUHIJÄRVI
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Muovipakkaukset
Paperi
Vaatteet

Ajo-ohjeet

TIISALANTIE 140, SÄÄSTÖMARKET HÄIJÄÄ
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Muovipakkaukset
Paperi
Vaatteet

Ajo-ohjeet

KAUPPAKUJA 2, K-MARKET HÄIJÄÄ
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli
Paperi
Vaatteet

Ajo-ohjeet

KIRKKOTIE 2, K-MARKET SUODENNIEMI
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli

Ajo-ohjeet

KIIKOSTENTIE 34, K-MARKET PENKKIMÄKI
Kartonkipakkaukset
Lasipakkaukset
Metalli

Ajo-ohjeet

Kierrätysohjeet kotitalouksille?

Image

elintarvikepakkaukset, muovikassit, -pussit ja -kääreet, muovipullot, -kanisterit ja -purkit,pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset

sekajäte, pvc-pakkaukset, muut muovituotteet, likaiset muovipakkaukset, yritysten muovipakkaukset

Image

mainokset ja esitteet, sanoma- ja aikakausilehdet, kirjekuoret (myös ikkunalliset), postiluukun tai laatikon kautta tulleet paperit

muovi, pahvi, kartonki, kertakäyttöastiat, jäljentävät paperit, lahja- ja käärepaperit
kopiopapereiden kääreet, ruskea paperi, ruskeat paperikassit

Image

tyhjät lasipullot, tyhjät lasipurkit

kristalli, peilit, ikkunalasi, hehkulamput, tuulilasit, posliini, keramiikka, lämpölasi, uunivuoat, kahvikannut, pullojen korkit, purkkien kannet

Image

metallikannet, foliot, alumiinivuoat, säilyketölkit, kruunu- ja kierrekorkit, pantittomat juomatölkit, tyhjät ja kuivat maalipurkit, metallipurkit, korkki kierrettynä, tyhjät ja paineettomat aerosolipurkit, tyhjät alumiinituubit

kaapelit, sähkö- ja elektroniikkaromu, paristot ja muut vaaralliset jätteet

Image

elintarvikkeet, kahvin ja teen porot, kukkamulta ja kasvit, teepussit ja suodatinpaperit, muut kompostoituvat jätteet, talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat

lääkkeet, imurin pölypussit, foliot, nestemäiset jätteet, tuhka, tupakantumpit,
metallipakkaukset, muovipussit, muovipakkaukset

Image

aaltopahvi, paperirullien hylsyt, kartonkipakkaukset, paperikassit ja -säkit
kartonkiset kertakäyttökassit, kartonkitölkit: maito, mehu..., paperipussit: sokeri,leipä jauho...

muovi, styroksi, likaiset pakkaukset

Image

hyötykäyttöön soveltumaton jäte: vaipat, tekstiili, pölypussit, posliini ja keramiikka, siivousjäte, likaiset paperi-, pahvi- ja muovijätteet

biojäte, ongelmajäte, sähkö- ja elektroniikkaromu, autonrenkaat, hyötyjäte:
paperi-, pahvi- ja muovijätteet

Muita kysymyksiä ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Mitä on biojäte?

Suurin yksittäinen kotialouksista syntyvä jäte on biojätettä. Sitä on noin kolmannes kotitalouksien jätteistä. Biojäte on maatuvaa ja eloperäistä ainesta. Sille ominaista on kosteus ja orgaanisuus, jotka mahdollistava mikrobitoiminnnan, minkä seurauksena biojäte hajoaa. 

Mitä biojätteelle tapahtuu?

Biojätteet kerätään ja toimitetaan käsittelylaitokselle. Käsitellyistä biohajoavista tuotteista

jalostetaan korkealaatuista ravinne- ja multatuotteita maataloudelle, kotitalouksille ja viherrakentamiseen. Lajiteltu biojäte voidaan hyödyntää biokaasuna. 

Voinko laittaa biojätteeseen leikkokukat, sisäkukkien vaihtomullan ja tuhkan?

Biojätteeseen voi laittaa kaikkea eloperäistä jätettä, kuten kuihtuneet kukat. Biojätteeseen tulee laittaa vain vähäinen määrä huonekasvien multaa. Myöskään hiekkaa ei suositella laitettavaksi biojätteeseen. Biojäteastiaan ei saa laittaa haravointi-, oksa- ja risujätteitä. Sen sijaan puutarhajätteen voit käsitellä kotona tai viedä kunnan järjestämään vastaanottopaikkaan. Taloyhtiöt voivat kysyä puutarhajätteen kuljetuksista myös jätteenkuljettajiltamme.

Laita tulisijan tai grillin jäähtynyt tuhka sekajätteeseen. Tuhka on pakattava tiiviisti pussiin, jotta se ei pölise astian tyhjennyksen yhteydessä. Puunpolton tuhkaa voit käyttää hivenlannoitteena puille ja pensaille.

Miten voin ehkäistä biojätteen toukka- ja kärpäsongelmaa?

Pakkaa biojätteet tiiviisti paperiseen pussiin. Jos biojäte on märkää, kääräise ympärille sanomalehteä. Märkä biojäte nimittäin houkuttelee ympärilleen kärpäsiä. Biojäteastian paha haju johtuukin useimmiten erilaisista liemistä. Tämän vuoksi suurien nestemäärien laittamista suoraan biojäteastiaan tulisi välttää. Hifistelijä silppuaa biojätepussin pohjalle esimerkiksi osan munakennosta nesteitä imemään. Biojäteastia on myös syytä pestä aika ajoin. Lisäksi biojätteitä viedessä tulee huomioida, ettei säiliön 'kauluksiin' jää nestettä. Muistetaan kuitenkin, että orgaaninen jäte on elävää jätettä, jonka kuuluukin jollain tasolla haista. Se on pieni haitta lajittelun tuoman ilon ja hyötyjen rinnalla

Mikä on oikea tyhjennysväli astioille?

Asuinkiinteistöllä taajama-alueilla korkeintaan kaksi viikkoa. Jos kompostoi, tyhjennysväli on mahdollista pidentää neljään viikkoon.
Haja-asutus alueella tyhjennysväli on korkeintaan neljä viikkoa. Jos kompostoi, niin tyhjennysväliä on mahdollista pidentää kahdeksaan viikkoon.

Miten hävitän hiuslakkapullon?
Jos metallinen spraypullo, esimerkiksi maali-, hiuslakka- ja hyönteismyrkkypullo, on täysin niin tyhjä niin, ettei se yhtään hölsky eikä korkista painettaessa suhise, voit laittaa spraypullon metallinkeräykseen. Jos vähänkään epäröit, vie pullo vaarallisten jätteiden keräykseen.

Monet kosmetiikkatuotteet, kuten hius- ja kynsilakat sekä hajuvedet kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen, jos niissä on vielä tuotetta jäljellä.

Vaarallisia jätteitä vastaanottaa esimerkiksi jäteasemat.

Mitä hyötyä jätteiden lajittelusta on?

Suurin hyöty on luonnon kuormituksen ja luonnon varojen käytön vähentyminen.

Mihin sijoitan jäteastian tontillani?

Jätehuoltomääräykset säätävät melko tarkastikin jäteastian sijoittamisesta. Pääkohdat ovat:

  • Jäteastiat on sijoitettava ensisijaisesti keräyspaikkaan, joka on saavutettavissa ilman kynnystä, porrasta tai muuta estettä.
  • Jos keräyspaikka on aitauksessa, katoksessa tai jätehuoneessa, tulee sisäänkäynnin olla suoraan ulkotiloista.
  • Sijoita jäteastia paikkaan, mihin jäteautolla pääsee esteettömästi ja turvallisesti vähintään noin kymmenen metrin päähän astiasta.
  • Myös lumen auraus ja liukkaiden torjunta on hoidettava niin, että jäteastioiden siirtäminen ja tyhjentäminen on turvallista.
  • Samassa yhteydessä haluamme todeta, että asiakkaamme ovat hoitaneet jäteastioiden sijoittamisen hienosti. Kiitos

Jos haluat lukea määräyksistä tarkemmin, löydät ne kokonaisuudessaan Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n osakaskuntien jätehuoltomääräyksistä. Jätehuoltomääräyksissä muodostetaan normi siitä, miten kiinteistöt toimivat ja miten jätteet kuljetetaan. Määräykset koskevat esimerkiksi jätteiden lajittelua, keräämistä, kuljettamista sekä roskaantumisen ehkäisemistä. Jätehuoltomääräykset ovat lainsäädäntöä, kuten jätelakia ja jäteasetusta, tarkentavia määräyksiä.

Miten kierrätän rikkoutuneen juomalasin?

Lasin kierrätykseen pätee lähes sama sääntö kuin muovin kierrätykseen. Kysy niitä roskiin kiikuttaessa itseltäsi "toimiko tämä lasi (tai muovi) pakkauksena?" Jos ei toiminut, jäte kuuluu mitä todennäköisemmin sekajätteeseen.

Lasinkeräykseen kuuluvat värilliset ja värittömät lasipakkaukset eli pullot ja purkit. Pantilliset pullot kuuluu luonnollisesti palauttaa kauppaan.

Lasin kierrätykseen eivät kuulu kristalli, posliini, keramiikka, ikkunalasi, autojen tuulilasi, hehkulamput, pullojen korkit ja kannet, lämpölasi tai peililasi.

Yllä luetellut lasilaadut kuuluvat sekajätteeseen, koska ne eivät sovellu samaan hyödyntämisprosessiin pullojen ja purkkien kanssa. Näin ollen rikkoutunut juomalasi kuuluu sekajätteeseen.

Miten lajitellaan paperikassit ja -pussit?

Paperikassit lajitellaan kartonkipakkauksiin. Paperipussit, myös muovisella kikkunalla varustetut (esim. leipäpussit), voi laittaa kartongin joukkoon. Valkoisen paperipussin voi laittaa myös paperinkeräykseen ja ruskean paperipussin pahvinkeräyskeen. Jauho-, sokeri- ja leipäpusseja sekä vastaavia muovipinnoittamammia ja "ikkunattomia" paperipusseja voi hyödyntää myös biojätepusseina.

Mitä tarkoittaa SER -kierrätys?

SER tulee sanoista sähkö- ja elektroniikkalaiteromu. Suomessa sähkö- ja elektroniikkaromua koskee tuottajavastuu, jonka mukaan tuotteiden valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä on vastuu järjestää tuotteiden kierrätys kustannuksellaan. Tuottajavastuun puitteissa sähkö- ja elektroniikkaromua voi viedä veloituksetta keräykseen kaikkiin virallisiin vastaanottopisteisiin. Osa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvistä liikkeistä ottaa vastaan myös kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromua.

Kodin yleisimpiä sähkö- ja elektroniikkalaitteita ovat mm. tietokoneet ja tulostimet, kodinkoneet, kännykät, televisiot, viihde-elektroniikka, lamput, valaisimet ja sähkötyökalut. Myös sähkökiukaat, lämminvesivaraajat ja muut talotekniset sähkölaitteet kuuluvat tähän kategoriaan.

HUOM. Myös hehku- ja halogeenilamppuja luetaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi.

Kaikki viralliset vastaanottopaikat löydät kartalta www.kierratys.info.

 

Muuta jätehuolto vihreäksi

Muuta jätehuolto vihreäksi

Ota yhteyttä jo tänään!

Vammalan Hyötykeräys Oy
Kiertokatu 1, 38210 Sastamala

Asiakaspalvelu:
050 5559362
info@hyotykerays.fi

Toimitusjohtaja Lauri Jokinen
050 555 9352
lauri.jokinen@hyotykerays.fi

Laskutustiedot

Olemme ulkoistaneet laskujenmaksupalvelumme Tilikymppi Kredit Oy:lle.

Pyydämme, että käytätte jatkossa laskutuksessanne seuraavia yhteystietoja:

Verkkolasku

Verkkolaskuosoite: 003708547051
Operaattori Maventa
Välittäjätunnus: 003721291126


Sähköpostitse toimitettava lasku


hyotykerays@tilikymppi.com


Postitse toimitettava lasku


Vammalan Hyötykeräys Oy
c/o Tilikymppi Oy
Puistokatu 2, 2. krs
38200 Sastamala


Lisätietoja asiasta voitte kysyä yhteyshenkilöltämme Heidi Vainio,
puhelin 050 3424910 ja sähköposti hyotykerays@tilikymppi.com.
Ystävällisesti
Vammalan Hyötykeräys Oy